Hogyan küldjünk biztonságosan jelszavakat az interneten keresztül?

Fontos, hogy a mindennapok során, a céges belépési adatainkat, az egyes közösségi felületekre, hosting, VPS, és egyéb szolgáltatókhoz egy jelszó menedzser programban tároljuk. Erre az egyik legalkalmasabb szoftver a KeePass.

Egy külső alvállalkozó, vagy belső alkalmazott számára is fontos, hogy ennek az eszköznek a segítségével történjen a jelszó átadása. Azonban plusz védelemmel is fontos ellátni az átküldést.

1. Tömörítsük a fájlt WinRar vagy 7-Zip segítségével #

Telepítsük a WinRar vagy 7-Zip szoftvert, ha még nem rendelkezünk az egyikkel. Ezek után kattintsunk jobb klikkel az adott fájlra, majd válasszuk a “Hozzáadás az archívumhoz…” lehetőséget Winrar esetében.

Ezek után válasszuk ki a ZIP tömörítést, majd kattintsunk a jelszó megadása gombra.

A jelszó megadása során törekedjünk a 8 karakterre, kis- és nagybetűre, illetve legalább egy speciális karakterre, mint a ! (felkiáltójel) a $ (dollárjel), vagy a # (kettőskereszt).

2. Küldjük el e-mail-en keresztül a tömörített fájlt #

Ha megtörtént a tömörítés, akkor egyszerűen e-mail-en keresztül küldjük el a fájlt. Rendszergazdánál érdeklődjünk, hogy biztosan SSL titkosítással van-e beállítva a céges e-mail címünk.

Az e-mailben csak a tömörített fájlt küldjük el, a jelszót ne!

3. Telefonhívás #

A fontos lépés most jön, mivel a tömörített fájlhoz a jelszót, illetve a KeePass-hez szükséges mesterjelszót telefonon keresztül mondjuk el a másik fél számára.

Amennyiben nem lehetséges a KeePass használata, helyettesíthetjük .txt dokumentummal, azonban nem ajánlott. Ha mégis így döntünk, a tömörítést követően azonnal töröljük a fájlt, illetve a Lomtárat is azonnal ürítsük.

Powered by BetterDocs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top